Ianuarie 2016: Peșteri în jurul Brașovului: Valea Dracului și Tâmpa

20160116_151428.jpg

Peștera din Valea Dracului

P_20160116_130106.jpg

Peștera din Valea Dracului

20160116_151518.jpg

Combinezon cu porci 🙂

P_20160116_112726.jpg

Peștera din Valea Dracului: în punctul terminus

20160116_153927.jpg

Peștera din Valea Dracului: la ieșire

P_20160130_142557.jpg

Grota din Șaua Tâmpei

P_20160130_145127.jpg

Peștera Superioară din dosul Cetății Tâmpa

P_20160130_164045.jpg

Peștera Inferioară din dosul Cetății Tâmpa (?)


30 Comentarii la “Ianuarie 2016: Peșteri în jurul Brașovului: Valea Dracului și Tâmpa”

Abonare la comentarii pentru acest articol
 1. 1 Alex

  Da! Stiu de una din pesterile din saua Tampei, numai pe cea superioara, numai ca acea nu o pot explora in intregime nu numai din vina tunelurilor prea inguste dar are o groapa adanca unde nu am curajul sa cobor. Cat de adanca e acea groapa? Am auzit legende ca acea ar comunica cu vechile tunele ale vechiului burg al cetatii Brasov, si ca ar fi intemnitati prizonieri germani in timpul razboiului.

 2. 2 Razvan M

  Nu este foarte adanca groapa, as estima maxim 5 metri. Legat de tunele, sunt multe legende si putine adevaruri 🙂

 3. 3 Alex

  Cu echipamentul special si cu echipa pregatita, macar ati incercat sa coborati ca in poza cu avenul de la Valea Dracului?
  Eu am crezut ca groapa coboara in jur de 30 metri si ca ar duce la tunelele de sub Biserica Neagra.
  E naturala acea groapa?

 4. 4 Alex

  De altfel puturi in buncare am gasit la Brasov odata la hornul din catacombele de pe Dupa Ziduri care iese in padure, si la grota de pe Str. Canalului Timis spatele Politiei pe Dealul Melcilor, care tot asa duce la o iesirea pe sus.

 5. 5 Susana

  Chiar exista pestera in Valea Dracului?
  Eu am fost de multe ori pe Valcelele “Dracului” , traseul marcat ce leaga Piatra corbului si Pietrele lui Solomon si nu am gasit nici o pestera.
  Cam pe unde o fi acel aven?

 6. 6 Razvan M

  In Valea Dracului nu este aven, ci o pestera. Intrarea este aproape de drumul asfaltat de poiana, la cativa zeci de metri de una din parcari.

 7. 7 Susana

  Am “perchezitionat” si drumul Poienii cel asfaltat, si chiar nu exista nici o pestera. Sunteti sigur ca acea pestera din imagine e in jurul Brasovului?
  Inca nu m-am afundat in padure sa perchezitionez pe acolo ca am auzit ca pot fi ursi acolo, si ca as strabate sute de kilometrii luat carare cu carare, ca si asa a trebuit sa ma intorc ca se innoptase tot cautand numai in latura spre Pietrele lui Solomon, ca in fata spre Cristian am perchezitionat cand cam cautat asa zisa pestera de Ocru .

 8. 8 Razvan M

  Noi am cautat cateva ore pana sa o gasim 😉
  Pestera din Valea Dracului: N 45° 37.621′ E 25° 33.149′

 9. 9 Vlad

  Unde se află mai exact peștera inferioară din dosul cetății Tâmpa? Pe cea superioară am găsit-o…

 10. 10 Razvan M

  Este un pic mai jos de faleza de escalada de pe Tampa, vezi aici: http://www.razwww.ro/pesteri-din-jurul-brasovului/

 11. 11 Alex

  Wow! Pe harta figureaza ca in Poiana Cristianului langa o poienita de picnic ar fi un aven numit “Avenul Calului” . Cand o sa am timp si o sa trec pe acolo pe jos o sa investighez

 12. 12 Susana

  In sfarsit am gasit acea pestera bine ascunsa, dupa cateva zile de incercari esuate prin “jungla” de langa Drumul Poienii din zona traseului marcat cu triunghi rosu.
  Aveti dreptate ca e chiar aproape de drumul asfaltat deoarece la gura pesterii se aude zumzetul masinilor, dar e mult mai aproape de drumul marcat cu triunghi rosu ce duce la pietrele lui Solomon si la fata inspre Brasov.

 13. 13 Susana

  La inceput inainte sa fie publicata harta cu picheti am crezut ca intrarea in acea pestera ar fi surpata, ca am gasit multe doline de prabusire, chiar si langa drumul asfaltat dar mai sus, si chiar si langa pestera sunt doua doline de prabusire, acolo apa de ploaie precis coboara in pestera prin acele doline de prabusire si poate si la alte pesteri complet astupate.
  Daca si prin tunelul descendent nu am putut deloc sa cobor binenteles dar nu din cauza coborarii periculoase pe acolo unde in imagine figureaza ca ati fi coborat printr-un hau ca cel de la grota superioara din dosul cetatii Tampa, dar tunelul este un pic surpat si prea ingust si plin de bolovani si nu am cum sa incap, ca si in buncarul imposibil de pe “dupa ziduri” intre cele doua centrale langa liceul April Layos ce nu pare ca comunica cu catacombele, dar si ca in buncarul (pestera sapata) prea ingust de pe strada Fagetului din spatele Oficiului de Forta de Munca.
  De altfel pestera “Gaura Dracului” are numai tunele de mers pe burta .

 14. 14 Alex

  Am gasit si eu pestera secreta “Gaura Dracului” multumita hartii cu picheti, mi-a luat mult sa o gasesc prin desisul cu tufe care parca iti pune piedica.Am citit ieri si indicatiile Susanei aparute recent. Are 4 tunele de mers pe burta: una care se infunda si trei inaccesibile din cauza dimensiunilor reduse din care una chiar e descendenta care are bolovani care trebuie scosi de acolo si necesita echipament special.

 15. 15 Alex

  Era greu de gasit prin cararile ce insumeaza sute de kilometri.
  Nu ma mir ca 2 ani i-au trebuit autoritatilor ucrainene sa gaseasca trupul nensufletit al fetei pierdute in catacombele Odesei de exemplu, care insumeaza 2500km, labirint cat strazile Bucurestiului, daca la un patrat cu latura de 3 kilometri adaugam retea rectangulara de tunele din 10 in 10 metri normal ca suma totala este de peste 1000km.

 16. 16 Alex

  O noua legenda despre tunelele de sub Tampa a aparut in doua clipuri pe YOUTUBE cu grotele de sub Tampa de langa Dobrogeanu Gherea chit ca acele doua buncare erau preferate de oamenii strazii, dar acel temerar insotit de un radioamator desi a fost dezamagit de buncarul din stanga ca se infunda dupa 20 metrii dar spunea despre buncarul mai lung cu ziduri de beton armat de sustinere si o galerie inelara si multe bifurcatii, ca ar avea o galerie sigilata cu argila care coboara in maruntaiele muntelui Tampa precum tunelul spre Erebor din filmul “Hobbitul”, dar in realitate este o iesire surpata “zidita” cu pamant, fapt ce este confirmat de niste pustani care au ars din lucrurile aurolacilor inauntru, si desi atunci nu am putut sa intru din cauza fumului, fumul iesea din intrarea principala si din crapatura in stanca de unde iese iesirea surpata

 17. 17 Alex

  In acea legenda a postacului pe YOUTUBE cu cele 2 clipuri cu plimbarea in grotele de langa magazinul STAR deasupra strazii Dobrogeanu Gherea, spunea ca groapa din pestera superioara de la dosul cetatii Brasovia, si o galerie filiforma din pestera inferioara de la dosul cetatii Brasovia, si tunelul de sub Biserica Neagra ce pleaca din pivnita unei case de langa sala reduta ar duce la un oras subteran cu case slefuite cu un laser ca cel de la Magurele
  si cu lumina ca ziua si curat ca la castelul Peles, care ar fi baza secreta similara cu baza Montauk, si ca experimentele in timp ar fi cauza ca denumirea “Kronstag” de la Brasov nu ar veni de la “coroana” ci de la “Kronos”(timp), caci in acel Erebor de sub Tampa s-ar face experimente temporale si interdimensionale, si de aceea tunelele ar fi sigilate de catre serviciile secrete pentru a impiedica accesul oamenilor strazii si a curiosilor sa ajunga acolo. Daca intrebi la custodele de laBiserica Neagra el neaga existenta acelor tunele, asa si custozii muzeelor “Casa Sfatului” si “Casa Muresenilor” neaga.

 18. 18 Alex

  Am dat o raita in Poiana Cristianului, si am gasit acel aven “Gaura Calului” desi nu am putu sa intru si nu am avut curajul sa cobor din lipsa echipamentului si fiind singur, am aflat unde este locatia, exact in poienita de picnic botezata “Regatul elfilor” dupa circa 10 minute de investigatie a lizierii padurii in fata inspre Postavaru, acolo am gasit si doua doline in padure. Avenul este o gaura verticala ca o palnie cu peretii cu tepi stalagmitici, la aruncarea unei pietricele am aflat ca nu e prea adanc, probabil ca continua printr-un tunel filiform prin care se scurge zapada si apa de ploaie la zona prapastioasa a paraului ce coboara la Cabana Cheia.
  Acolo am mai pus afise de avertizare “Atentie Aven!” si “Pericol de cadere in gol!” in romana si “Warning hole cave!” si “Warning pitfall!” in engleza pe copacii ce strajuiesc intrarea in aven, pentru a avertiza trecatorii sa nu cada acolo, in special vara cand parcheaza masiniile cei care se duc la picnic cu copii sa se evite o tragedie, desi la intrare mai sunt busteni asezati perpendicular pentru a marca groapa.

 19. 19 Sergiu

  Wow! Susana chiar nu ai reusit sa incapi in grota aia dificila de pe “Dupa Ziduri” langa scoala “Aprily Layos”. Eu pot sa incap dar mi-e frica sa inaintez acolo ca e o groapa de 2 metri care coboara la o camera subterana. O sa increc sa fac rost de o scara sa pot cobora acolo. Grota nu este prea ingusta, si eu fiind adult incap acolo.

 20. 20 alex

  Chiar ai incaut acolo sau a largit cineva pe acolo?
  Cand am trecut pe aleea “Dupa Ziduri” am vazut pe un domn care mesterea pe acolo la intrerea in acea grota inspre centrale. Voi incerca sa intru si eu acolo daca chiar a largit cineva acolo, dar trebuie sa fiu atent sa nu fie o coborare prea abrupta, si trebuie sa fiu atent si in preajma scolii sa nu fie politia comunitara prin zona, avand in vedere ca ei mai patruleaza din cand in cand sa nu intre boschetarii si ei sa nu incerce sa forteze intrarea in catacombe, care e sigilata cu poarta aia metalica si cu doa lacate, si care ma mir ca nu sunt exploatate

 21. 21 alex

  Da! Chiar pot sa incap si eu acolo, se pare ca omul acela chiar a largit, probabil el este unul din speologii care au explorat pesterile din saua Tampei si care a largit si pe acolo. Dar din pacate nu am scara ca sa pot cobora acolo. Sergiu are dreptate, sper ca o sa treaca pe acolo un speolog bine echipat sa exploreze sa-mi povesteasca cei cu buncarul mereu inpracticabil de pe dupa ziduri.

 22. 22 Sergiu

  Noutati despre dosul cetatii Tampa:
  Azi dimineata tocmai am dat o raita pe saua Tampei dupa ce mi-am cumparat o lanterna care lumineaza cat un far, si am gasit o franghie pe Dupa Ziduri “cadou” de la AMURAL uitata in grota de langa Turnul Negru, si cand am vazut ce bine lumineaza acea lanterna ca in grota de pe Dupa Ziduri facea lumina ca la metroul din Bucuresti.
  dar cand am fost prin pesterile din saua Tampei sa vad cu lanterna unde ducea acea groapa de care zicea Alex ca ar duce intr-un oras subteran, nu am gasit nimic, Razvan M are dreptate , groapa are numai trei metri si coboara lin de aceea pietrele ce cadeau acolo se auzea ca un ecou ca in fantana octogonala din LORD OF THE RINGS 1 scena cu minele din Moria, astfel am reusit sa cobor acolo cu franghia aia de la AMURAL. Dar acolo si in camera aia era multa mizerie nu ca ar fi si acolo boschetari, dar erau doua animale moarte, era horror acolo, era ca vizuina lui Shelob din LORD OF THE RINGS 3, bine ca nu am facut prostia sa unblu noaptea pe acolo caci m-ar fi mancat ursul. Asta inseamna ca stramtoarea aia ce ducea la camera gropii de care zicea Alex ca acu doi ani era inaccesibila a fost largita nu numai de speologi curiosi dar si de urs, la ghearele lor puternice cu care ar putea smulge capul unui om. Probabil si unele tunele erau sapate de ursi daca pestera are multe bifurcatii. In rest pestera inferioara se infunda imediat, este mai scurta, in catalogul pesterilor de pe SPEOLOGIE.ORG figureaza mai lunga ca nu au fost masurate si ramificatiile pesterii superioare

 23. 23 Sergiu

  Si eu am crezut de altfel la inceput in bazaconiile ca ar fi baza extraterestra sub Tampa ca si cea din Bucegi despre care se spune ca e sigilata si pazita de celebrii oameni in negru. daca ar exista asa ceva , chiar as fi vrut sa patrund acolo si sa intre in circuitul turistic precum Salina Turda. Plus ca se zicea de pesterile de la dosul cetatii Tampa ca ar comunica intre ele si ca ar avea tunele si puturi care sa comunica cu cetatea Brasovului (Kronstag) ce scria si in ipoteza ca ar fi tinuti prizonieri niste nemti, dar ei au fost tinuti intr-o temnita secreta, si ca daca cetatea kronstag ar fi fost invadata de turci, femeile si copii sa fuga pana pe saua Tampei printr-un tunel secret de evacuare similar cu buncarul sigilat ce duce la cetatea de pe Dealul cetatii si are doua iesiri una la Bisericii Romane in spatele blocurilor sigilata cu o poarta metalica masiva, si una ce duce in curtile oamenilor pe strada de Mijloc nr.20. In concluzie pesterile din saua Tampei nu sunt tunele de fuga sunt doar niste cavitati naturale sapate prin dizolvarea calcarului, si intradevar sapate si de fiarele salbatice ce dorm noaptea acolo si aduna prada.

 24. 24 Alex

  wow! Serge, chiar e sinistra povestea ta. Intr-adevar acu 2 ani se simtea un miros urat la pestera superioara de la dosul cetatii in directia stramtorii ce duce la groapa, de altfel ma si miram cum de putea la fel ca in grota cu ziduri de sustinere din fier beton aproape de magazinul STAR vizavi de Dobrogeanu Gherea la galeria unde probabil acolo zacea cadavrul lui Cocuzel.
  Daca chiar hiberneaza ursul in grotele din saua Tampei, voi fi mai atent cand voi urca pe Tampa si nu voi urca niciodata Tampa noaptea sau pe vreme urata sau in orice caz cand nu e tipenie de om, ca sa nu ma pape ursul, cum au si fost atacuri de urs chiar si in varful Tampei. Ma mir cum de au urcat inconstienti noaptea pe Tampa in seara de revelion ca am vazut luminitele pe drumul serpentinelor din piata.
  Mersi pentru avertisment!

 25. 25 Alex

  Noutati:
  Unele minciuni despre legendele dacilor si atlantii imaginari ca ar fi construit o schema uriasa de lup dacic subpamantean, a fost conceputa de personalul postului ANTENA 3 la emisiunea “Voi cu Voicu” episoadele despre catacombele Romaniei, care pe langa ca transmiteau la TV povesti stiintifico-fantastice, au si folosit abuziv niste clipuri de pe YOUTUBE acelea cu grotele de sub Tampa zona “Dobrogreanu Gherea” de jos si una cu mina parasita din Bucegi din Cheile tatarului, clipuri de user-ul YO6ITR.
  Smechere antenele voiculesciene

 26. 26 Alex

  In Brasov totusi dintre tunelele secrete, daca ne raportam la tunelele vechiului burg care edilii nu vor sa le exploateze ca sa nu fie “dezvaluita” adevarata istorie a neamului roman si a identitatii nationale, ar fi un tunel ascuns si uitat ce leaga pivnita casei Sfatului si Cetatea Brasov care are guri de vizitare la barul beci “Britania” langa “Mac-Donalds” de pe Republicii, si la clubul “Times” de sub “Modarom” fost buncar al fostului bastion. Tunelul nu stiu daca chiar duce la cetate , ca in zona dinspre cetate are segmente surpate, si zona de sub Primarie este complet astupata de primarul Scripcaru pentru ca nu vroia sa se amane lucrarile de amenajare a casei casatoriilor datorita unor sapaturi arheologice ca cele de la Bucuresti la parcarea subterana “Universitate” viitoare statie de metrou UNIVERSITATII 2.

 27. 27 alex

  Ceva noutati:
  Raportandu-ne la tunelele ascunse ale Brasovului nu neaparat la pesteri sapate, a fost descoperit in Noua o baie cu namol secreta si neexploatata turistic intr-un canal de sub Calea Bucurestilor colt cu strada Ciresului, care are doua intrari si o gura de aerisire in strada, cele doua intrari erau astupate acu 20 ani cu porti metalice care acum sunt distruse. Canalul acela are un tunel in stanga lung de vreo 30 metri care este inundat cu namol vascos, l-am masurat cu pasul si cu ecoul reflectat de capat pe post de ruleta, acel namol este ca cel din Techirghiol, nu stiu cum a ajuns acolo in tunel, dar este bun la tratarea reumatismului, tunelul nu l-am putut explora in intregime decat venind imbracat cu tinuta de plaja (bermude si sandale) pentru a evita murdarirea si deteriorarea hainelor. Intrarea din dreapta din canal contine si gunoaiele lasate de oamenii strazii care dorm acolo noaptea. Daca as fi edil, eu as cere exploatarea tunelului pentru a-l face baie de namol ca cea din Baile Persani.

 28. 28 alex

  Catacomb news:
  In sfarsit am reusit sa patrund in bunkerul imposibil de pe Dupa Ziduri al carei intrare este intre cele doua centrale:
  Dupa ce s-a terminat festivalul AMURAL si s-a amenajat carare pana la grota aceea pentru saltele si instalatii. Am ajuns la bunker cu o scara de gradina pentru a putea cobora saritoarea de 2m in siguranta, si ce am descoperit, era de fapt un ungher secret al catacombelor: tunelul se desparte in doua, in dreapta sunt doua camere infundate, in stanga o camera infundata si un tunel cu zidulete si cu culoare de mers pe burta ca in catacombele Parisului si cele de la Limanu, un tunel nu poate fi explorat deoarece e prea ingust dar care duce la tunelul inchis cu zid de la catacombele cu intrarea principala sigilata cu poarta metalica langa bastionul Graft. Se pare ca sectorul cu multe zidulete ar avea un tunel sigilat ce ar duce la centrala din stanga acuma pictata si ea cu “fresca” despre carti de catre festivalul AMURAL.

 29. 29 alex

  este evident ca legendele despre tunelele din Brasov ca ar duce pana in Bucegi sau la piramidele din Egipt sunt doar poveste de adormit copii. Daca nici tunelele din Bucuresti care sunt mult mai lungi ca cele din Brasov nu duc la piramide.

 30. 30 alex

  SRI isi baga nasul:
  In incercarea de a monopoliza niste monumente din Piata Sfatului, ei au lipit sigiliu la niste capace ce canal in vecinatatea muzeului de istorie “Casa Sfatului”, eticheta scrie “sigilat SRI si combaterea terorismului”. Acesta m-a facut sa rad. E ridicol ca ei sa ascunda documente secrete si probabil patente secrete in canalizari . Reminiscentele comunismului si totalitarismului inca se simt si acum dupa 30 ani si ceva de la Revolutie. De reamintit ca pe vremea lui Ceausescu o data pe an la casa de pe Str. Lanurilor unde e grota ce trebuia sa duca la biserica din Bartolomeu veneau reprezentanti ai armatei ca sa controleze sigiliul.

Adauga un comentariu