21 martie 2009: Slanic Prahova

O mica iesire cu familia la salina Slanic Prahova.


14 Comentarii la “21 martie 2009: Slanic Prahova”

Abonare la comentarii pentru acest articol
 1. 1 f

  O mica precizare, muntele verde (de tuf dacitic, numit Piatra Verde) este in localitatea Slanic, nu langa. Din pacate atat a mai ramas din muntele de sare, monument al naturii!

 2. 2 f

  iar Salina este cea mai mare din Europa de Est 😀

 3. 3 Razvan M

  Din fericire am avut ocazia sa vad acum vreo 15 ani muntele de sare, intr-adevar pacat…

 4. 4 Alex

  Salina este foarte spectaculoasa.
  Eu am fost acolo acu 20 ani. Salina are si un ecou special ca in melodia “John O’Callaghan & Betsie Larkin – Save This Moment (Official Music Video)
  ” de pe YOUTUBE

 5. 5 Alex

  Ecou cat de cat similar cu cel din Salina Slanic se pot gasi si in salile uriase: Salina Turda; Gara Brasov; Atriumul mall-ului AFI PALACE din Bucurest si Salina Praid.

 6. 6 alex

  cat despre ecou ne e de mirare ca la Salina Turda exista o sala a ecourilor cu ecou repetitiv de 10 secunde, unde un montator de scena pentru EUROVISION a strigat ca s-a auzit un ecou cum nu s-a vazut, si o cantareata la recital a intonat melodia “eco ca un ecou”, desi ecoul a fost “obturat” de muzica tare a festivalului, ca tot datorita zgomotelor parazitare nu mi-am putut auzi ecoul glasului meu la sala imensa de la AFI PALACE Bucuresti.

 7. 7 Alex

  Pacat cu Salina Slanic ca nu este exploatata intens ca salina Turda, ca putea sa aduca si mai multi vizitatori si sa faca Slanicul sa fie statiune de lux nu orasel parlit, ca pe langa mina Unirea (salile uriase vizitabile de la 200m adancime) si mina Victoria (catacombele Slanicului pe unde se transporta turistii cu autobuzul prin tunelul tirbuson,deoarece nu sunt in stare sa repare liftul si din ordin de la ISU), mai exista si mina Mihai Cantacuzino similara cu mina Unirea dar la 130m adancime vizitabila numai la competitiile de aeromodelism, si mai are 2 clopote ca la Salina Turda si o galerie in forma de ogiva care sunt impracticabile si stau sigilate ca si cum ar fi baza secreta, doar minerii au acces acolo in loc sa fie si ele exploatate turistic

 8. 8 Alex

  De altfel salina a fost inchisa publicului de mai multe ori: odata cand s-a bulit liftul si erau sa moara unii oameni acolo, si toti au avut atacuri de panica. Odata cand in 2015 salina a picat testul ISU pe chestia ca liftul e riscant si nu are scara de evacuare decat una verticala ca de pompieri dar cine sa urce vertical 200 de metrii, de abia am putut sa urc 30 metri vertical la periculosul canion “7 scari” unde mi-e frica sa umblu singur prin acel canion, ca bolnavii de astm au dat in judecata SALROM pentru sigilarea salinei ca li s-a taiat dreptul la tratament ca pe vremea lui Emil Boc cand inchidea spitale, unde astmaticilor li s-a oferit ca alternativa tunelul de sare care nu e decat un bunker amarat dar totusi cu proprietati de salina si cu destinatia de salina si cu tarif de intrare numai 5 lei bilet. Si odata la greva minerilor care tot primeau salariul minim pe economii si s-au blocat in subteran, unde salinele Slanic si Praid au fost sigilate. Oricum de salina Slanic au nevoie si bolnavii de astm din Bulgaria ca ei nu au saline deloc si trebuie sa treaca granita pe la Ruse-Giurigu ca sa ajunga in Slanic Prahova si un transfer la Turda ar fi mai scump pentru ei.

 9. 9 Susana

  Da! Mare pacat.
  Salina Slanic este gestionata numai de compania SALROM care e de stat si tot ce e al statului merge prost in tara asta.
  Macar salina Turda este gestionat si de consiliu si de privati, ca renovarea ei era si din fonduri europene, ca si renovarea zonei istorice a Rasnovului care este acum “Rasnov Bai”. La salina Slanic erau prevazute montarea unui lift modern cu scara de evacuare in trepte in putul principal, similar cum e la liftul din salina Turda sala polivalenta “mina Rudolf”, si cu montarea unei scari de urgenta in trepte la putul secundar, montarea unor pasarele moderne ca la marile mall-uri, oras subteran modern ca la salina Turda, si introducerea in circuitul turistic al minelor Mihai si Carol (cea cu tunele in ogiva inalte de 90m) precum si consolidarea minei carol cu montarea de abataj cu tiranti metalici unde sunt pereti din sare sfaramicioasa, si nivelarea podelei minei Carol pentru a nu fi denivelat ca in Pestera Humpleu, si salina sa fie folosita si ca pavilion de expozitii. Dar toate acele sunt in stadiu de proiect, si numai privatii o pot face, si trebuia privatizata.
  De altfel si muntele de sare de la Baia Baciului ar fi trebuit consolidat, pentru a fi pastrat si pentru generatiile viitoare, ca apa de ploaie putea fi drenata sa nu topeasca muntele de sare, si grota Miresii sa fie pestera turistica ca si Pestera Fundata, ca acum este distrusa exact cum dictatorul a distrus pestera “Palatul de ciocolata” din Calimani cu exploatarea pietrei
  Mare pacat!

 10. 10 Alex

  Da asa este.
  In tara nu este nevoie de ingineri constructori decat de diriginti de santier numai. Dar companiile de stat nu pot face lucrari de mare amploare. Uite cum nu s-au turnat autostrazi functionale, si Brasov-ul nu are inca aeroport.
  Pai cum sa consolideze SALROM salina Slanic, plus ca daca a fost inchisa de mai multe ori cica pe perioada nelimitata ceea ce inseamna ca nu iau suficienti bani nici pe bilet, si ca daca bolnavii pagubiti cereau si banii din all-inclusive-ul de tratament inapoi amenintandu-i cu OPC, normal ca SALROM nu are bani, si ca i-a platit pe mineri prost. Normal ca salina Turda merge mai bine si a gazduit si EUROVISION.
  Mare Pacat pentru salina Slanic, ca putea sa ajunga poate chiar mai valoroasa decat salina Turda.

 11. 11 Leoveanu

  Da! Ca inginer proiectant constat lipsa de interes, si trebuiau ingineri sa consolideze bine salinele , ca pe langa salina Turda care are conditii ca in vest chiar daca numai mina Anton nu e deschisa publicului. Salina Slanic trebuia modernizata si montata lift modern si cu scari de evacuare ca sa nu se mai circule cu autobuzele poluante ca cele de la Praid si da la Targu Ocna, si intr-adevar daca minele Mihai si Carol sunt mai voluminoase chiar daca nu sunt labirintice ca mina Unirea, merita exploatate. Mina Carol intr-adevar cum zicea Alex trebuia consolidata cu tiranti metalici si grinzi metalica si o plasa imensa din sarma trefilata in zona cu pereti sfaramiciosi si la podea facuta derocare masiva si nivelarea podelei ca am si eu solutii ingineresti si eu as putea calcula structura, ca ar fi obiectiv turistic. Chiar si ocnele clopot inundate puteau si ele facute lacuri pentru barci ca in Salina Turda

 12. 12 Razvan M

  Domnu’ Alex, vedeţi că aţi încurcat adresa Susanei, ati folosit ba scm…@gmail.com, ba memc…@gmail.com

  Bine, asta aţi păţit şi cu Sergiu, dar din partea lui n-aţi mai scris nimic în ultima vreme 🙂

 13. 13 Alex

  Da! Dansa m-a pus sa scriu in locul ei. aici

 14. 14 Radu

  Pe YOUTUBE a aparut deja un clip cu explorare a minei Carol din Salina Slanic de catre un spelog, numai ca din acel clip nu prea se intelege deoarece e intuneric si lanterna speologului nu a strapuns cum trebuie intunericul, plus ca mina Carol nu numai ca e inchis publicului dar nici angajatii salinei nu prea au voie sa patrunda acolo, mai ales ca e periculos acolo din ce scrie in articolul “Incident rar la mina Carol. Un bloc de sare de câteva sute de tone s-a prăbușit marți în salina Slănic, într-o mină închisă. Directorul Salinei Slănic, Marius Tănăsie, a declarat că incidentul a avut loc în mina Carol, mină care nu este deschisă publicului și unde nu intră nici angajații. Situația a ieșit la iveală după ce muncitorii au auzit un zgomot puternic. ”A fost un zgomot mare. Este un bloc de sute de tone care s-a desprins din tavan și a căzut în vatră. Bucata de sare a căzut de la o înălțime de 90 de metri și a provocat zgomot mare, fiind vorba și de o cantitate mare de sare”, a declarat Tănăsie.” de pe COTIDIANUL.RO

Adauga un comentariu